Tæl til 1.000

Af - 8. maj 2009
Foto: Simon Pais-Thomas, Flickr

Foto: Simon Pais-Thomas, Flickr

Har du nogensinde talt til 1.000?

Skal man stene, kan man lige så godt gøre det kvalificeret.

Det lader til at være budskabet i bogen “At se ned på stjernerne”. Her har den franske filosof Roger-Pol Droit samlet 100 filosofiske øvelser, som han kalder det; små abstraktionslege, som man kan bruge til at slå tiden ihjel med og udvide sin bevidsthed… eller noget.

Tæl til 1.000
En af øvelserne går ud på at tælle til tusind. Øvelsen tager omkring et kvarter eller 900 sekunder, vurderer M. Droit, og virkningen er “kritisk”.

I bogen beskriver den franske filosof, hvordan øvelsen umiddelbart virker banal, monoton, mekanisk og forudsigelig. Men fidusen er, at dét er det ikke:

“Du kan ikke undgå at løbe ind i modvind. (…) Du troede det bare handlede om tal, og pludselig ruller der en lavine af barndommens rejser, regnetimer i de mindste klasser, blækhuse (nok ikke morfar?! red.), skoletasker, skolegårde og tavlesvampe inde i hovedet på dig”.

Skal man tro den vise mand, så er det ret svært at holde koncentrationen og faktisk tælle til 1.000 uden at blive i tvivl undervejs, om man fik alle 600′erne med osv. Det er en kamp og nogle gange har man lyst til at begynde forfra indtil man når til 1.000.

Og hvad har du så lært?, spørger Roger-Pol Droit retorisk:

At 1.000 er et ret højt tal.

Hvis ikke du magter at tælle til tusind, kan du også følge nogle af filosoffens andre anvisninger, som f.eks. at forære hvad du end måtte have i hånden væk, næste gang du ser en tigger på gaden. Du kan også forsøge dig med at drikke et glas vand, imens du tisser eller spise noget, som du ikke kender navnet på. Og så kan du selvfølgelig også lægge dig på ryggen på jorden en stjerneklar aften og forsøge at se ned på stjernene.

God fornøjelse.

(Bogen: Roger-Pol Droit – At se ned på stjernene, 2002, Forlaget Rosinante)

Tjek også historien om det absurde salg af et ton grafittibeton.

Tjek også videoen med bankoopråberen der er tosset med tal og numre.

Kommentér

Trackbacks

Leave a Trackback