Jomfru på Roskilde

Af - 30. juni 2009

Parentes)sluts skribent Anne Andersen er på Roskilde festival for første gang med verdens mindste telt og jordens største luftmadras.

Tekst Anne Andersen, Redigeret af Jesper Knudsen

Søndag

20.45 Springer på 350S mod Nørreport. Med backpacken på ryggen og store forventninger i maven. Tripper utålmodigt på trinbrættet nede i mørket. Toget er 5-10 minutter forsinket. Tre piger har overgivet sig og smidt sig selv og deres rygsække på perronen. De skal tydeligvis samme vej som os. De er fra Island. Nogle af dem trodser altså den der krise og drager alligevel mod det, de kalder kærlighedsfestivalen. Vi lover at vise vej.

Selv har jeg aldrig været der. At dømme efter de gode historier, kan jeg ikke andet end glæde mig vildt. Så det gør jeg.
Kommer til at tænke på den sms, der tikkede ind på min telefon tidligere på dagen.

“… Var nede og sætte telt op i nat. Ligger i E. Hvad med dig? Suger du stemningen ind?”

Fyldt til randen med utålmodighed, da toget holder stille på Hovedbanen i over 20 minutter.

22.10 Dumper af bussen i West. Med cider i årene og alle sanser i live.

“C98 hedder pladsen. Tæt på en vindmølle. Skønt sted. Skøn stemning”, lød beskeden fra lejrfolket for flere timer siden.
Så vi bevæger os mod den smukke hvide Vestas mølle, der langsomt drejer rundt under en næsten fuld halvmåne på den stadigt lyse aftenhimmel.

22.31 OK havde ikke forestillet mig det helt så smadret allerede søndag.

På C98 har drengene slået vores telt op for os. Nok verdens mindste viser det sig.

22.35 Mens naboerne danser til Mr Swing King, går vi på jagt efter en pumpe.

00.30 Tramper hårdt i pedalerne på en kombineret cykel og luftgenerator sammen med en svensker, der smiler ligeså stort som jeg over endelig at have luft i madrassen. Længe leve årets klimatema!

00.45 Må virkelig presse på for at få meget stor madras ind i meget lille telt! Der ligesom ikke bliver større af at få meget stor madras indendørs!

01.10 Danser vildt og overstadigt til elektronisk musik af den insisterende slags.

”Det skulle være Roskilde hele året”, konstaterer David næsten ligeså insisterende, før han kaster sig i græsset og danser ormen.

Synger flerstemmigt og battler freestylerim, da vi endelig er landet i parentes)sluts lejr.

Mandag


04.57
Kulden har sneget sig ind i verdens mindste telt, og skyerne ligger i gråtykt lag på lag, da jeg lyner mig ud i den alt for tidlige morgen.
En lille flok mågers skrig og sporadiske dyk over pladsen danner diametral kontrast til den kakofoni af megafoner, ghettoblastere sang og dans, der fyldte pladsen for bare et par timer siden.

Næsten svævende bevæger jeg mig tilbage til teltet fra de blå toiletter.
Kan ikke lade være med at smile ved tanken om alle de mennesker, der crasher i garanteret skøre og umulige stillinger på den anden side af det spraglede patchwork af teltduge og pavilloner, så langt øjet rækker.

09.15
At møde en ven jeg ikke har set siden gymnasiet i den halvsovende morgenkø til blikvasken ved tårn C. Og konstatere at han ligner sig selv.

10.00 Spiser müsli med rosiner ved siden af en høj pink hanekam, mens skyerne ligeså stille går i opløsning over WEST. Befinder mig ganske godt på bænken foran TIME OUT.
Men tiden er ikke ude, men inde. Til at slække alle bånd. Lukke alt det smukke ind.

16.10 Sender ramme efter ramme med de kolde grønne af sted mod slisken. Forsøger at brygge en ægte slavevise med Tuborgcrewet.

Snupper  en pause bag den smukke Vestas mølle. Et forblæst og afsvedet træ har bøjet sig for vinden og nejer med sin slanke askehvide stamme mod ØST. Som på en anden savanne.

21.17 Spiser Rosinboller med blåbærsyltetøj på en lyseblå vindmøllevinge. Med udsigt til himlen der skifter farve fra gulligt klar til dæmpet violet. Mens månen, der nu er halv, hænger og lyser over pladsen som en lygte.

22.30 Drikker Jungle Juice i Gringo Bar på tagterassens flydepuder. En bargæst spiller Coldplay og Amelié fra klaveret i hjørnet, mens vi skåler og skriver til vi bliver smidt ud.

23.50 Hænger ud i natten i en hængekøje og er egentlig helt godt tilfreds med lejrlivet.

00.27 Er på vej tilbage til West og verdens mindste telt. FUCK, hvor er min kinabog, min lille sorte og røde kinabog med de sidste to måneders digte og en masse alt for vigtige optegnelser. “KATRINE! Du har min Kinabog ikke?!” Det har hun så ikke.

00.28
Løber tilbage mod pladsen med hængekøjerne og Gringos Bar i Øst.

00.32
Mine overtalelsesener og bedende øjne kommer på prøve hos de orange walkievager ved hegnet. Gæster er tydeligvis IKKE længere velkomne på pladsen.

00.37 Bliver allernådigst lukket ind på den mørke plads med en kvindelig vagt i et fast greb om hånden. Det er kun, fordi jeg ikke virker stangberuset, at hun gør denne undtagelse, der strider mod alle regler, siger hun med tryk på STRIDER og ALLE.

01.02
Forlader pladsen efter at have finkæmmet hængekøjer og det meste af græsarealet. Uden resultat.

Tirsdag

08.30 Chiller og forsøger at vågne foran “Mormors kolonihavehus” i Tuborg barens bagland inden arbejde.

08.55 Ro på. Der kan umuligt være mange, der vil købe øl den første times tid. De skal vel lige vågne først.

09.00 Nitte. er smidt i pantboden fra morgenstunden. Og jo, der er forholdsvis mange sigøjnere der står i kø for at at aflevere nattens fangst. Lang kø. Lange KØER. Helt hen til den anden side af pladsen faktisk.

09.10 Nå, der er vel ingen ingen vej udenom. På med latexhandskerne. Så skal der fandme tælles.

09.30 Der er INGEN pant på cigaretskodder og suppekopper. Så FAT det dog!

09.45 Af sti af sted mod pladsen med Gringo Bar i Øst. Har fået lov til at holde en kort pause fra pantsorteringen for at gå på kortvarig jagt efter min tabte kinabog.

10.00 Så er pladsen åbnet, og de orange vagter blødet op. Jeg går lige ind og kaster et søgende overblik over pladsen. En stor vogn, der ligner en mellemting mellem en overdimensioneret udendørs støvsuger og en mejetærsker, æder sig grådigt ind på pladsen. En stor rivelignende tromle fanger affaldet ind, suger det op og tromler det rundt med en kvasende lyd. Lå min bog der for bare en time siden, ligger den der i hvert fald ikke mere.

10.30 Går lige en runde alligevel.

10.46 Vender hver en pude på Gringo Bars terasse. Kvinden, der skal åbne baren, har heller ikke fundet den. Men hun får mit nummer og lover at ringe tilbage, hvis hun gør.

11.20 Ok. Der er nogle, der har haft en hårdere nat end mig. En pantsamler har lige afleveret dåser, flasker og krus for 7.723 kroner! Danske. Det tog så halvanden time at tælle hans bjerg af sække op.

14.25 Fatter ikke, hvor alle de rammer, vi sender ned ad slisken mod kassen, bliver af så hurtigt. Konstant! Har næsten tøm en hel lastvogn paller siden i morges. 64.800 øl! Så mange mennesker står der da heller ikke i køen?

14.37 Skøn fornemmelse af at tiden ligesom går i stå her på festivalen. Men lige nu måtte den altså gerne gå lidt hurtigere. Virkelig! Savner friheden på den anden side af disken. Kom nu!

15.30 Ok, hvor er den nærmeste madbod. Uden kø!

15.35 Giver op. De findes ikke.

15.45 Ku virkelig godt bælle en halv liter koldskål. NU!

16.02
Smider mig på græsset i skyggen under kæmpepavillonen med Kat i den ene hånd og den længe ventede koldskål i den anden og skåler med en håndfuld smilende fyre.

16.43 Er tilbage i lejren. Gad vide hvor mange grader, der er på den anden side af dugen til verdens mindste telt. Vil nok helst ikke vide det. Egentlig.

16.52 Ok der er VARMT. Var sgu lige ved at gå i panik derinde. Ku være kønt at gå omkuld nu man endelig er er ude i friheden igen. Bliver vist alligevel nødt til at få pumpet lidt mere luft i den madras. Hvis den skal blive ved med at være en fordel, altså. Og hvis Kat og jeg skal blive ved med at være glade roomies. Eller tenties… Vågnede op i ufrivillig meget varm ske i en alt for dyb fordybning i midten af madrassen i morges. Af sted mod klimacampen og op på cyklen igen!

17.10 Smider de vigtigste ting i en pose og løber mod bussen til Roskilde station. Tager lige et smut forbi min mor og hendes mand og siger farvel, før de rejser til Californien i næste uge. Indrømmet, det bliver ret godt med et bad med på vejen. Når nu man alligevel kigger forbi.
Onsdag

09.40 Stiger ud af badet i min mors badeværelse. Føler mig virkelig ren, ny og nærmest priviligeret.

09.56 Nyder udsigten over de grønne  marker fra bus 229E. Glæder mig til igen at træde ind igennem hegnet og ned til lejren med støv imellem tæerene. En hel dag i frihed venter. Med gummibådsræs på søen og dans i natten med smukke Liv.

11.37 Hænger en stak efterlysninger op på pladsen ved Gringo Bar og Pavillon Junior og krydser fingre, for at det giver resultat. Går over forbi Gringo Bars tagterrasse for endnu engang at høre, om de har fundet min uerstatelige bog.

11.40 Øv. Det har de ikke. Klistrer en efterlysning på baren dér. Har udlovet en dusør på 24 kolde dåseøl til den, der finder min bog.

13.40 Chiller i græsset ved badesøen med mojito og daquri, da min telefon ringer. Et nummer jeg ikke kender. Bum bum. Det er en Thomas, der åbenbart står MED MIN KINABOG I HÅNDEN!! Han har lige set min efterlysning ved Pavillon Junior. Det er for vildt! Det er cool. Det er dejligt. Nu skal Thomas have sin dusør. Og jeg min bog. Næsten for godt til at være sandt. Er den mon god nok? Vi danser mod Gringo Bar og Pavillon Junior!

14.27
Drikker kolde dåseøl med dagens Roskildehelt, der foreslog at dele sin dusør. Det er ikke alene mig, der føler mig heldig.

15.30 Svømmer den gule parentesgummibåd over badesøen med Jesper. Vi tager revanche fra ræset i Christianshavn! (Hvor vi tabte så stort, at vi ikke så vinderpræmien blive uddelt, red.) Vi vinder andet heat stort!

18.35 Hænger i en hængekøje ved Pavillon Junior og tænker over, hvor meget crap man i grunden hænger sig i. Lige nu hænger alting nu meget godt sammen. Tror jeg vil hænge lidt i den skønne Gringo Bar med en Cosmopolitan. Den søde bartender skal jo også lige vide, at jeg har fået min bog tilbage.

Torsdag

07.40 Vågner i teltet i noget nær krampe. FUCK. Skal VIRKELIG tisse! Og er seriøst bange for, at jeg ikke kan røre mig ud af stedet. Før jeg HAR gjort det.

07.50 Ok. er ude af teltet og oppe at stå nu. Hvis jeg bare tager ganske små skridt, kan det måske lade sig gøre.

07.54 Hegnet er selvfølgelig også en mulighed…

07.57 Nej. Jeg GØR det altså ikke! Små skridt. Hey det skal nok gå. Der kan ikke være mere end 500 meter op til de toiletter!

07.59 500 meter er Alt for langt lige nu!!!

08.15
Ah, føler seriøst, at jeg kan flyve.

11.05 Troede faktisk at det var mindre anstrengende at stå i kassen. Temmelig optimistisk at svigte søvnen så helhjertet på baggrund af den vurdering. Ja ja, bagklogskabens lys… Lige nu er det faktisk ikke det lys, der er det værste. Hold kæft hvor den brænder igennem den sol.

13.37 Måske kan man snyde sin tidsopfattelse ved at lave en slags konkurrence omkring ølsalget..

14.09 Bliver vist nødt til at skrue ned for ambitionerne. Jeg får ikke den kø i bund. Den er jo fandme længere end sigøjnernes nu!

15.37 Frihed! Måske vågner jeg for alvor af et koldt bad?

15.47 Pis. Køen ved de kolde bade er om muligt lige så lang som foran Tuborgboden. Så bliver det en kold etagevask… Til blikvasken er køen “kun” halvt så lang.

16.45 Faktisk er en kold etagevask stærkt undervurderet, vil jeg mene. Føler mig i hvert fald ufatteligt ren og frisk omstændighederne taget i betragtning.

17.08 Tid til at speedsove lidt. Må lige komme tilbage i gear, det er jo nu, at festivalen går i gang. Skruer mig ned i min sovepose i skyggen under agoraen i Bycenter West.

18.04 Må indse det. Kommer ikke til at speedsove i denne omgang. Troede ellers lige, at jeg var blevet fuldkommen imun overfor mennesker, druk og musik, selv indenfor en radius af cirka en halv meter. Måske er det solen, der gør det. Ellers er det min promille den er gal med. I hvert fald er det lettere om natten.

21.25 Drikker sød Cosmopolitian og jorbær Daquri i sandet foran Gringo Bar. Er SÅ klar til musik, fest og ballade.

00.40 Ligger i græsset foran Orange og kigger op i stjernehimlen med en fadøl. Nu må han altså snart gå på, ham Trentemøller. Lærer altså aldrig at forstå det der Rockstar i at trække den, når nu folk bare virkelig gerne vil have festen i gang.

00.56 Tilgivet. Det her var klart værd at vente på! Danser i høje hop. Med hænderne i vejret. Så er festen i gang. Det bliver en god nat.

Fredag

05.00 Så er vi på vej tilbage til teltet. Et tæppe af tæt tåge har svøbt sig om Bycenter West, pladsen og den smukke Vestas mølle, så den er umulig at se, da vi kryber ombord i verdens mindste telt.

07.30 Nu skal det være. Vand og sæbe. Ja tak. Vi er stadig for tæt på natten til kø. Kan ikke være mere perfekt.

07.50 FUCK! Det var koldt. Men jeg er vågen. Helt uvant fornemmelse at huden er kølig. Lækkert. Hvorfor sove mere end et par timer? Lige nu har jeg det i hvert fald ret fantastisk.

14.00 Træder tilfældigvis ind på Astoria netop som First Aid Kit går på scenen. Svenske søstre. 16 og 18. Hold kæft, det er dejligt. Hold kæft, det er vildt.

01.03 Svømmer væk i grønt lys, vellyd og Jenny Wilson fra Odeon. Og møder en engel ude i natten. Eskapismens sødme.

Lørdag

04.03 Trasker mod Agoraen i West med min søster i den ene hånd og verdens største luftmadras i den anden.

10.30 Får langsomt øjne til en kakafoni af stemmer og spredte brudstykker af mening. Og slår dem op i et hav af mennesker nede i græsset omkring os. Seks timer! Suveræn rekord. Kom bare an lørdagsnattevagt!

13.06 EN SKY! Det er for lækkert. Og en til. Ahh…

15.28 Lytter til stille violin i lag og klavertoner, der drypper, før de stiger i styrke og finder sammen på række. Køligt sand, men lunken lounge. Fanger glimtvis skønheden i et solbrunt ansigt under en hat. Og får lyst til at tage det hele med mig i en æske, der ikke er større, end at jeg altid kan have den i min lomme.

19.50 Vildt nok. Har hoppet med hænderne i vejret i halvanden time. Balkanmusik er stærkt underprioriteret i mit liv. Jeg skal til MANGE flere af den slags koncerter. Go Go Gogol Bordello!

04.34 Har netop sagt endeligt farvel til Tuborg og panten. Skønt! Den smukke Vestas mølle drejer hurtigere, end den plejer, og naboen spiller California Dreaming. Meget højt, da jeg kravler ombord i verdens mindste telt. For sidste gang på dette års festival.

Søndag

07.37 Mælkehvide skyer er trukket sammen i et massivt tæppe over pladsen. Det er faktisk koldt! Nu skal det være. Tager mig sammen, tager det nærmeste kluns på kroppen og håndklædet under armen og går mod de VARME bade.

08.57 Slentrer ud af badeteltet helt frisk på en underlig overskudsagtig måde. Tords kun to timers søvn. Måske nok midlertidigt. Vi får se…

09.15
Okay. Bum bum. Jeg tror lige, jeg lægger mig ind i verdens mindste telt lidt igen.

11.55 Med ambitioner om at vågne bevæger jeg mig mod Cosmopol og Pede B. Det må da banke mig op.

12.30 Okay. Er ved at være der nu, tror jeg. Beats fra scenen, der trykker brystkassen let, når de rammer. På den rare måde. Nu har jeg vist fået nok. Har også kastet håndtegn, (da meget godt på en søndag formiddag) og inhaleret en god del af røgen fra sidemandens joint. Det sidste nok egentlig ikke så snedigt, hvis man vil vågne.

13.11 Jagter en historie om det pantsamlende folkefærd på pladsen med Jesper. Måske er arbejde vejen frem tilbage i gear?

14.19 I rest my case. I hvert fald for en stund. Snupper en chai latte og kryber ind i den dejligt dunkle lounge. Og giver helt slip til Mikkel Metal.

19.20 Spiser gedigen mexicansk kylling i chilli og chokolade i græsset på Ovalen. Og glæder mig VILDT til Yeah yeah yeah’s! Yeah..

23.15 Coldplay sender kuldegys igennem mig med månen som vidne. En helikopter hænger ganske kort over publikum og sender spotlys ned over pladsen for derefter at forsvinde igen.

00.30 Bevæger os mod festivalbusholdepladsen i West. I en lang fed slange med alle de andre. Bil- og menneskekaos en masse. Så vi vælger cykelstien mod Roskilde til fods gennem mørket, der snart opløses af endnu en dag.

02.27 Lykkes os som de absolut sidste at trykke os selv og vores bagage ind i en togkupé. Før togkvinden fløjter, og dørene smækker. Vi er for alvor på vej mod byen og hjem. Postfestivaltrætte og mætte. Men kærlighedsfestivalen er skøn. Og det bliver ikke sidste gang, jeg vader mine fødder kulsorte på sommermarkerne mellem motorvejen og grusgraven.

  3 kommentarer

 • Laura siger:

  Sikke en dejlig fortælling om Roskilde – jeg savner allerede det hele. Hyggeligt at møde dig :-) fra Englens veninde ;-)

 • Tobias siger:

  Tak for en god dagbog. :-)

  See ya på markerne…

 • Mikkel siger:

  Spændende læsning og godt skrevet, ligesom at være der selv da alle de skøre detaljer er med!

Kommentér

Trackbacks

Leave a Trackback