På jagt efter den perfekte bøfsandwich

Af - 13. juli 2009

1

Kasper og Jacob tager for tredje gang på Tour de Bøfsandwich for at anmelde den ofte oversete ret på grillbarens menukort, der skal serveres med masser af brun sovs og bløde løg.

Kortlægning af Jyllands bøfsandwich-landskab
”En bøfsandwich, tak” bestiller jeg med spænding i stemmen her midt på Rådhuspladsen. Den vejr- og vindbidte pølsemand tøver lidt. Han bliver tydeligvis befippet over en tilfældig kundes pludselige entusiasme over hans menukort, men smækker hurtigt en bolle over og fisker en flydende bøf op fra oliegryden. “Sådan!”, tænker jeg “nu er der ingen vej tilbage”.

Anledningen til min trang efter at prøve bøfsandwichen, en klassiker på det dansk grillmads menukort, er en årlig begivenhed, der løber af stablen i uge 29 midt i juli varmen langt fra Københavns travle plads. Det forunderlige koncept går under det poetisk udfordrende navn, Tour de Bøfsandwich, og går i al sin enkelthed ud på at kortlægge Jyllands vigtigste udbud af bøfsandwich med brun sovs.

Skaberne bag den alternative tour er to fyre i tyverne, Kasper Folnæs og Jacob Lorentzen, som kender hinanden fra skoletidens Fredericia. Ideen udviklede sig i 2006, hvor de arrangerede en alternativ roadtrip med denne særlige niché af dansk madkunst som omdrejningspunkt. I år vil være den tredje gang, at et udpluk af Jyllands mange grillbarer bliver underkastet kyndig og kritisk granskning.

parentes)slut fangede Kasper, den ene af de to anmeldere på Hovedbanegården, inden han tog videre til Jylland for at lægge sidste hånd på forberedelserne til Tour de Bøfsandwich 2009. De to anmeldere vil under hele touren gæste-twitte om deres oplevelser her på parentets)slut. Mødet på Hovedbanegården blev til en snak om grillbarsjargon og, ikke overraskende, jagten på den ultimative bøfsandwich.

2

En bøfsandwich er vel en bøfsandwich?
Læser man Kasper og Jacobs anmeldelser fra de tidligere tours, finder man i flæng udtryk som ”en lagkage af en bøfsandwich”, ”en storslået og enestående symfoni af humor og fast food.” eller ”et univers af snask og sovs”.

Mit umiddelbare indtryk var ellers, at bøfsandwichen er det billige alternativ til en rigtig burger. Men samtidig er det den man kan ty til, hvis man alligevel vil flotte sig ved pølsemanden. Tilsyneladende kunne intet være mere ved siden af. Det er ikke kun en hurtig spise på farten til at fylde maven, men der er tale om en overset kunstart. Allerede efter få minutters snak med Kasper stod det klart, at det er ikke den normale bøfsandwich fra en tilfældig københavnsk grillbar, der er tale om.

”Nogen steder er den klappet sammen og så er sovsen hældt ud over det hele. Andre steder ligger den i to dele på tallerkenen, fordi den er så stor. Helst skal sovsen være hældt ovenpå til sidst – som en lille sø af sovs”, forklarer Kasper og tilføjer eftertænksomt, ”Altså, du kan på ingen måde spise den med hånden. Det ville være helt uhørt. Desto mere man skal have en ske frem til sidst desto bedre”.

Det er den brune sovs, der drukner sandwichen, der synes af være det afgørende element.

Mere end 20 grillbarer besøgt, vurderet og dokumenteret
Som jeg sidder og snakker med Kasper, der ivrigt redegør for bøfsandwichens egenskaber, former og farver, føler jeg mig næsten fanget ind af bøfsandwich-universets tyngdekraft. Der er måske noget om, hvad han snakker om. Måske er det virkelig en meningsfuld, men overset kandidat til gourmet madanmeldelser, vi har her?

En hurtig hovedregning fortæller mig, at Kasper og Jacob, når deres nuværende tour er overstået, har besøgt over 20 forskellige steder i Jylland. Sande autoriteter inden for deres felt, tænker jeg, og må høre Kasper, hvad den gode bøfsandwichs anatomi består af.

Ifølge Kasper skal den generelt have en stor og frisk bøf, flyde i hjemmelavet sovs og være stoppet med velafbalanceret snask (rå og bløde løg, ketchup, remoulade og sovs, red.). Udseendet kunne faktisk minde om en våd, brun fluesvamp.

”Og så hjælper det virkeligt også, at den er appetitlig at se på. Lidt lige som at møde en pige i en bar. Man vil da ikke være afvisende på grund af førstehåndindtrykket, men det hjælper da på det hele, hvis det fra starten lader til at blive en pragtfuld oplevelse”.

En kødtank med sovs
Kasper ved fra erfaring, at den gode hjemmelavede sandwich typisk kan findes på den lokale havnegrill, motorvejskantinen eller den permanente pølsevogn på bypladsen. Alle de steder, hvor sultne mennesker er under transport.

Derfor kunne man også forvente en slags bøfsandwich-jargon a la pølsevognslingo. Men vores to anmeldere er overraskende nok endnu ikke stødt i et så specialiseret madmuttersprog, at der er fløjet bøflingo over disken.

”Men det kunne være man skulle prøve at ‘plante’ nogle begreber der, hvor man anmelder… kunne man prøve med… en kødtank med sovs?”, forslår Kasper grinende, men mener, det skal overvejes nærmere.

Det eneste kriterium for årets tour er besøge jyske byer, som de to aldrig har været i før. Og så ellers lade spontaniteten råde derfra. Måske en dag vil de to kulinariske eventyrere også besøge øerne for at anmelde de fynske og sjællandske fætre til den jyske bøfsandwich:

”Det er også et af de ultimative mål med det her – at man en dag kan sidde rigtig stolt med et Danmarkskort plettet med gode grillbarer!”.

4

Den ægte vare fra Hirtshals
Tilbage til pølsevognen på Rådhuspladsen er min bøfsandwich ved at være klar. ”Det blir´ 25 kr”, fortæller pølsemanden mig med et tørt hæst toneleje. Jeg betaler og får til gengæld en varm substans stukket i hånden. Men noget er galt. Til min ærgrelse ser jeg ingen brun sovs og ingen rå løg på toppen. Og måske værre er det, at størrelsen mere nærmer sig diameteren af en knyttet babyhånd.

Skuffelsen er svær at skjule. Dette lille bæst af en bøfsandwich minder mig mere om et trafikuheld – smager også som sådan. Hvem der i stedet havde Kasper og Jacobs bøfsandwich topscorer fra Hirtshals.

Kasper og Jacob gæste-twitter hele uge 29 her på parentesslut om deres oplevelser på Tour de Bøfsandwich 2009. Læs anmeldelser fra Tour de Bøfsandwich 2006 og 2008 her.

Har al denne snak om bøfsandwich givet dig lyst til flere historier, så skal du tjekke: “Elsker du mig?”, Video: Fynske havnegrill-anekdoter og Stik mig en 7′er med sidevogn.

Kommentér

Trackbacks

Leave a Trackback