Kunsten at ’tune’ sin terning

Af - 2. november 2009

rubik4

parentes)slut kan hermed afsløre, at det kendte 80’er kuriosum Rubiks Kuben kan løses af enhver. Alt man behøver er en god portion tid og tålmodighed, nå ja; og så selvfølgelig adgang til YouTube. Det kræver dog en næsten overmenneskelig indlevelse og tålmodighed, før man bliver rigtig hurtig

De fleste er formentlig stødt på en rubiks-kube på et eller andet tidspunkt i sit liv. Den lille forbistrede terning med de mange farver, som påstås at kunne samles til seks ensfarvede sider. Og de fleste har sikkert som jeg affærdiget den med et kort og bestemt; ”umuligt!”

Men, men alt er muligt, hvis man har tid, og den slags har man som bekendt masser af, når man læser til eksamen. I mangel på uopdagede overspringshandlinger, slår jeg derfor vejen forbi Games i Jorcks Passage og går derfra med 80’er fænomenet: Rubiks Kube.

Min rubik’ske selvtillid er som udgangspunkt helt i bund, så der går ikke mange frustrerede minutter med kuben i hånden, før jeg vælger at ty til det 21. århundredes vigtigste videnskilde; Youtube.

We love YouTube
Her giver søgeordet rubik’s cube tusindevis af hits, og efter at have zappet rundt mellem et par maniske blærerøve og asiatiske vidunderbørn, finder jeg frem til den sympatiske amerikanske tandlæge-studerende Rob Homayoon.

Han gennemgår kuben på allermest pædagogiske vis i 7 trin, med forklarende tegninger og opmuntrende kommentarer undervejs ala ”this is the hardest part of solving the cube, please try not to get frustrated!”

Med Rob som læremester forvandler terningen sig fra et genstridigt mysterium til et puslespil, der kan løses med forholdsvist simple greb og remser som; drej venstre side med uret, drej toppen med uret, drej venstre side mod uret. Og vupti, så falder brikkerne på plads en efter en.

Undervejs i min kamp oplever jeg dog, at hovmod virkelig står for fald. Når jeg i få øjeblikke føler, at jeg har HEEEEELT styr på de farvede små felter, og remserne som bliver længere og længere for hvert trin, smutter der en bevægelse i farten, og med mit manglende overblik er jeg ude af stand til at gå tilbage i mine egne fodspor. Derfor må jeg starte helt forfra igen og igen og igen.

Rubiks kuben som maling og pensel
Imens skæver jeg misundeligt til dem, der har så åbenlyst fuld kontrol over kuben, at de kan bruge den som materiale i de mest imponerende kunstværker.

Hos kunstneren CIX, kan man tilmed bestille et portræt, og blive foreviget i rubiks kuber. Det er da værd at huske på, når man mangler inspiration til julegaver.

Efter mange mislykkede forsøg sidder jeg endelig med en perfekt løst kube i hånden. Jeg har dog ikke nogen som helst logisk forståelse for, hvordan det egentlig gik til. Jeg har ikke rigtigt haft nogen selvstændig indflydelse på udslaget eller føling med processen. Min mellemfornøjede sindstilstand med den løste kube kan bedst sammenlignes med et samleje, der rent teknisk er endt som det skulle, men uden at nogen af de involverede parter rigtigt har fået noget ud af oplevelsen undervejs.

Jeg mangler stadig en dybere indsigt i hvordan kuben egentlig ”virker”, og jeg må altså opsøge en kube-kompetence ude i den virkelige verden.

Terning til UG med kryds og slange
Sådan en finder jeg i en lejlighed i Nordvest; Nicolai Nyström, som hurtigt forklarer, at han stort set er startet det samme sted som mig; med en eksamensperiode og Youtube. ”Jeg havde lige fået udleveret en opgave på universitetet,” fortæller Nicolai. ”Så gik jeg ud og købte den her og brugte al min tid på den i stedet. Det var bare den perfekte overspringshandling.”

Det kan jeg selvfølgelig kun give ham ret i, men Nicolai har nu tilsyneladende været mere disponeret for terningens fristelser end jeg. I starten kunne han bruge op mod 8 timer på en dag med de samme bevægelser igen og igen.

rubik1

”Da jeg begyndte at blive god til det, blev jeg totalt grebet af det,” fortæller han. ”Nogle gange var jeg egentlig på vej i seng, men så skulle jeg liiige løse terningen, og så var klokken pludselig fem om morgenen.” De mange timers benhård træning har selvfølgelig også givet resultater, og Nicolais personlige rekord er 19 sekunder.

Doping for terninger
Den metode, man lærer som nybegynder i cyberspace, er selvfølgelig ikke super hurtig, og Nicolai er rykket videre til en metode udviklet af Jessica Fridrich, som i øvrigt har fået selveste Ernö Rubiks autograf dengang i 80’erne. Nicolai prøver at forklare mig, hvordan man med hendes metode kan løse flere trin på en gang, men selvom han viser bevægelserne langsomt, står jeg lynhurtigt af – jeg skal vist helst have en læremester, som jeg kan spole tilbage et par gange.

Derudover er det selvfølgelig også oplagt at ’tune’ sin terning, forklarer Nicolai og begynder straks at splitte kuben ad, indtil den ligger i atomer på bordet foran ham. I hans model er der en skrue, hvor man kan justere den fjeder, der sidder aller inderst inde i terningens bankende hjerte, og enhver kube-entusiast med respekt for sig selv, smører selvfølgelig alle delene med silicone-spray. Så glider det hele lidt lettere.

rubik2

En Rubiks kube er menneskets bedste ven
Nicolai er i virkeligheden slet ikke en rigtig Rubiks nørd – han er ikke matematik-professor, og han har aldrig været med i en rubiks klub eller til DM. ” Jeg kan bare meget godt lide at slå hjernen fra og så sidde og lave det her,” lyder den eneste forklaring fra ham, der dog har fået et så nært forhold til terningen, at han helst skal have den med sig alle steder.

”Jeg har den altid med i min taske,” fortæller Nicolai og indrømmer, at der har været perioder, hvor hans kæreste har været virkelig irriteret over, at han brugte så meget tid på den. Dog ikke mere irriteret end, at de to nu venter barn, og selvom Nicolai siger, at den ufødte datter selvfølgelig selv må vælge rubiks kuben til eller fra, så er det nok ikke usandsynligt, at den kommer til at ligge inden for rækkevidde i vuggen.

Jeg cykler fra Nordvest med nyvunden entusiasme – jeg forstår, at det nok er de færreste, der løser terningen uden hjælp fra YouTube, og jeg glæder mig allerede til næste eksamensperiode, hvor jeg helt klart skal finde kuben frem endnu engang.

Hvis Rubiks kuben har givet dig lyst til flere fortællinger, så skal du også kigge forbi Megamonster trucks, Kongeriget i Roskilde Fjord – Elleore og tage med på Bøfsandwichjagt.

Kommentér

Trackbacks

Leave a Trackback