ASTROFYSIK TIL STRANDSTOLEN

Af - 29. april 2010
MED ØRERNE HELT INDE I HJERNEN OG LANGT UDE I UNIVERSET
Det amerikanske radioprogram Radiolab er et must for alle, der holder af avisens ‘Viden’-sektion, har hang til at filosofere over meningen med livet – sådan for alvor – eller bare har lyst til en times rigtig god radio i ny og næ.
Radiolab http://www.wnyc.org/shows/radiolab/ er forbandet god radio! Så er det sagt. I udsendelser af en times varighed, dykker programmets to værter Jad Abumrad og Robert Krulwich dybt, dybt ned i emner, der spænder fra store filosofiske spørgsmål om den menneskelige morals http://www.wnyc.org/shows/radiolab/episodes/2006/04/28 beskaffenhed til videnskabelige kuriositeter som sandsynligheden for, at der findes parallelle verdener http://blogs.wnyc.org/radiolab/2008/08/12/the-multi-universes/
eksakt magen til den, vi lever i.
Hvis man går og tror, at astrofysik, neurovidenskab og moralfilosofi er lige lovlig tung kost for en podcast til strandstolen, så er det kun fordi, at man endnu ikke har stiftet bekendtskab med Radiolab.
De to værter trækker et væld af professorer i studiet og går til emnerne med en usædvanlig pædagogisk kombination af tanke-eksperimenter, anekdoter, livslange videnskabelige passioner, resultater fra hjernescannere og statistiske undersøgelser.
Alt sammen er selvfølgelig pakket ind i en hyggelig uformel studiestemning og lækre lydeffekter. Jad og Robert løfter selv sløret for nogle af de rent auditive hemmeligheder bag god radio i udsendelsen Making Radio Lab. http://www.wnyc.org/shows/radiolab/episodes/2007/11/09
En af de lyde, der altid gør sig godt på radio, er latter,  http://www.wnyc.org/shows/radiolab/episodes/2008/02/22 og netop det fænomen tager en af udsendelserne fat i. Efter en time er man som lytter blevet beriget med viden om, at latter handler om alt muligt andet end humor, og at det tilsyneladende ikke kun er mennesker, der griner. Og så får man en fascinerende fortælling om en Tanzaniansk kostskole, som i 1962 måtte lukke i ugevis på grund af en omsiggribende epidemi af… latteranfald!
Det er til tider svært at forestille sig, hvor Radiolab finder deres kilder, for de præsenterer nogle bogstaveligt talt utrolige historier. Eksempelvis i programmet (So-Called) Life, hvor de interviewer en kvinde, som forud for en nyretransplantation fandt ud af, at hendes DNA ikke stemte overens med hendes sønners.
Rent genetisk var hun altså beviseligt ikke mor til sine egne børn. Vel at mærke to stk født på forskellige tidspunkter, og med DNA-profiler der trods alt matchede farens. En absurd heldig/uheldig forbytning med mandens elskerinde, som fødte samtidig? En hemmelig kunstig befrugtning som moren ikke ville stå ved? Eller en helt tredje og endnu mere spændende forklaring? Hør selv her. http://www.wnyc.org/shows/radiolab/episodes/2008/03/14
Vi kunne blive ved og ved med at anbefale guldkorn fra arkivet, men find hellere selv en ny vinkel på dit favoritemne her. http://www.wnyc.org/shows/radiolab/

Det amerikanske radioprogram Radiolab er et must for alle, der holder af avisens ‘Viden’-sektion, har hang til at filosofere over meningen med livet – sådan for alvor – eller bare har lyst til en times rigtig god radio i ny og næ.

Radiolab er forbandet god radio! Så er det sagt. I udsendelser af en times varighed, dykker programmets to værter Jad Abumrad og Robert Krulwich dybt, dybt ned i emner, der spænder fra store filosofiske spørgsmål om den menneskelige morals beskaffenhed til videnskabelige kuriositeter som sandsynligheden for, at der findes parallelle verdener eksakt magen til den, vi lever i.

Hvis man går og tror, at astrofysik, neurovidenskab og moralfilosofi er lige lovlig tung kost for en podcast til strandstolen, så er det kun fordi, at man endnu ikke har stiftet bekendtskab med Radiolab.

Mere lyd i radioen
De to værter trækker et væld af professorer i studiet og går til emnerne med en usædvanlig pædagogisk kombination af tanke-eksperimenter, anekdoter, livslange videnskabelige passioner, resultater fra hjernescannere og statistiske undersøgelser.

Alt sammen er selvfølgelig pakket ind i en hyggelig uformel studiestemning og lækre lydeffekter. Jad og Robert løfter selv sløret for nogle af de rent auditive hemmeligheder bag god radio i udsendelsen Making Radio Lab.

rl

DNA-mystik og latter-epidemi
En af de lyde, der altid gør sig godt på radio, er latter,  og netop det fænomen tager én af udsendelserne fat i. Efter en time er man som lytter blevet beriget med viden om, at latter handler om alt muligt andet end humor, og at det tilsyneladende ikke kun er mennesker, der griner. Og så får man en fascinerende fortælling om en tanzaniansk kostskole, som i 1962 måtte lukke i ugevis på grund af en omsiggribende epidemi af… latteranfald!

Det er til tider svært at forestille sig, hvor Radiolab finder deres kilder, for de præsenterer nogle bogstaveligt talt utrolige historier. Eksempelvis i programmet (So-Called) Life, hvor de interviewer en kvinde, som forud for en nyretransplantation fandt ud af, at hendes DNA ikke stemte overens med hendes sønners.

Rent genetisk var hun altså beviseligt ikke mor til sine egne børn. Vel at mærke to stk født på forskellige tidspunkter, og med DNA-profiler der trods alt matchede farens. En absurd heldig/uheldig forbytning med mandens elskerinde, som fødte samtidig? En hemmelig kunstig befrugtning som moren ikke ville stå ved? Eller en helt tredje og endnu mere spændende forklaring? Lyt selv efter her.

Vi kunne blive ved og ved med at anbefale guldkorn fra arkivet, men find hellere selv en ny vinkel på dit favoritemne her.

Kommentér

Trackbacks

Leave a Trackback