De indtager det offentlige rum

Af - 20. maj 2010

Du kommer gående på Hovedbanegården midt i myldretid, men noget surrealistisk sker. Overalt er det som tiden er gået i stå: en mand midt i at spise en banan, et kyssende par, en der binder sine snørebånd. De rører sig ikke. Dette scenarie skete for et par år siden, og var en del af det New York-baserede koncept Improv Everywhere. Se nogle af videoerne her.

Performance art gruppen Improv Everywhere har base i New York City. Gruppen er grundlagt i 2001 af Charlie Todd, der gennem ni år har dokumenteret, produceret og selv deltaget i gruppens arbejde under sloganet ‘We Cause Scenes’. Gennem årene har dette resulteret i over 100 missioner, som de kaldes af gruppen, med flere tusind involverede undercover agents – alle med det harmløse formål, at give offentligheden et godt grin.

Improv Everywhere’s mest populære mission er uden sammenligning Frozen Grand Central. Den to minutter lange video har tiltrukket over 21 millioner seere og viser 200 agenter, der synkront stopper op og forbliver fastfrossede på New Yorks Grand Central Terminal.

Konceptet er efterfølgende blevet kopieret af fans i over 100 byer verden over, blandt andet på Københavns Hovedbanegård.

Andre vil måske kende fænomenet under navnet ’Flash mob’, men fællesnævneren er omdannelsen af offentlige rum til noget anderledes. Et andet eksempel er den årligt tilbagevendende mission No Pants Subway Ride startede som en joke mellem syv mennesker, men omfatter i dag over 3000 mennesker, der hvert år i januar tager en tur i New Yorks Subway –  uden bukser.

I januar 2006 kom det dog for meget for den udøvende magt og otte medlemmer blev arresteret for ’utilregnelig adfærd’. Retten afviste dog anklagerne, traditionen fortsætter og 44 byer verden over har taget ideen til sig.

Hvis dette skulle have givet blod på tanden og lyst til at lave lidt rod i den forudsigelige hverdag kan man få inspiration blandt de utallige missioner på http://www.improveverywhere.com … eller melde sig til at deltage via facebook

Kommentér

Trackbacks

Leave a Trackback