Elsker – elsker ikke

Af - 4. juni 2010

Det er de færreste, der ikke har prøvet at være lidt nedtrykt over det gode, gamle koncept – forulykket kærlighed. Dette nederlag, der helt klassisk starter alt fra depression til tanker om at vade ud foran den nærmeste HT-bus, kan i visse tilfælde udarte sig i noget ganske andet. Som for eksempel den franske kunstner Sophie Calle, der greb sit forliste forhold an på ganske anden og mere konstruktiv facon.

Sophie Calle har mange titler på Cv’et – fotograf, installationskunstner og forfatter er et par stykker af dem. Hun er kendt for sin detektivlignende evne til at følge fremmede og undersøge og udstille deres privatliv, uden deres umiddelbare tilladelse. Eller omvendt, som i projektet The Shadow fra 1981, hvor en privatdetektiv fulgte Sophie gennem Paris’ gader til områder og steder, der havde særlig betydning for hende. En privatdetektiv, som hun havde fået hendes mor til at arrangere, med formålet at vende rundt på de sædvanlige positioner i forholdet mellem beskuer og den observerede.

Sophie Calles seneste værk Take Care of Yourself  blev vist første gang i 2007 på kunstudstillingen Venice Biennale. Udstillingen er opkaldt efter den sidste linje i den e-mail, som Sophie Calles kæreste sendte, da han forlod hende. I stedte for at gå helt ned med flaget, tog Sophie nederlaget som en udfordring og opsøgte utallige kvinder – inklusiv en hånddukke og en papegøje. Formålet var at få alle disse kvinder til at oversætte og analysere brevet og bruddet – og udstille deres resultat.

lettersfw

Med afskedsbrevet, ordene Take Care of Yourself og den paralyserende forvirring og følelsen af nederlag, det efterlod, formåede Sophie Calle at nå frem til 107 forskellige kvinder. Kvinder der med forskellige professioner, færdigheder og talenter kunne bidrage med hver deres oversættelse af de hårdtslående ord. Resultatet blev et udtryksfuldt og fortællende kunststykke – produceret af og omkring dét, at være kvinde.

Sophie Calle beskriver selv sit projekt under den første fremvisning for tre år siden:

Hvis man skulle få lyst til at stifte nærmere bekendtskab med Sophie Calle, udstiller kunstmuseet Louisiana centrale værker af Take Care of Yourself,  fra 23. Juni til 26. September.

Kommentér

Trackbacks

Leave a Trackback