Parenteserne i klassisk musik og fodbold

Af - 10. juni 2010

Selv de største skeptikere overfor fodbold og klassisk musik har god grund til at sænke paraderne og udvide horisonten.

Carl Nielsen med tusch

I de seneste uger har den klassiske danske komponist-helt Carl Nielsen prydet plakater i det Københavnske byrum, som reklame for festivalen Athelas New Music Festival.  Med korslagte, tatoverede arme adskiller plakatens Carl Nielsen sig markant fra det billede, vi kender fra den nyligt out-datede hundredekroneseddel.

Festivalen løber af stablen på Teater Republique 5.-12. juni og ud over nye sider af Carl Nielsen byder den på ny kompositionsmusik – det de fleste måske vil omtale som ny klassisk musik.

Plakatens visuelle udtryk garanterer næsten i sig selv, at det ikke vil være nogen kedelig affære. Med lovning om elektro-akustiske uropførelser, musikalske konventioner der slår gnister og fabrikslyde forvandlet til musik, tør vi derfor godt sende vores brugere i armene på Carl Nielsen.

Fo’bol – på den intellektuelle måde

“Alt, hvad jeg i sandhed ved om moral og forpligtelser, skylder jeg fodbolden,” skal forfatteren Albert Camus efter sigende have ytret. Hvis man selv har brug for at intellektualisere lidt under sin opvarmning til sommerens VM i fodbold, er der flere udmærkede muligheder i den kommende weekend.

I Kunsthallen Nikolaj bliver fodboldens fascinations-kraft afdækket gennem billedkunstens briller. Det sker i gruppe-udstillingen Kick-Off, som kan ses helt frem til d. 8. august.

I Cinemateket vises i denne måned en række film fra værtslandet Sydafrika, der med appartheid-historie og relativt nyt demokrati langt fra kan siges at være et konflikt-frit land. Lørdag d. 12. juni kl. 19 vises filmen Crime med efterfølgende mulighed for at stille spørgsmål til instruktøren Steven White.

Søndag d. 13. juni holder professor ved Institut for Idræt, Hans Bonde, foredrag i PH Caféen med titlen Fodbold med fjenden – dansk-fodbold under besættelsen, som vil gøre dig klogere på dansk fodbold under besættelsen. Det sker kl. 11 og du kan spise brunch samtidig!

Kommentér

Trackbacks

Leave a Trackback