Alt er under kontrol

Af - 4. juli 2010

Festivalen er fuld af trafik og derfor har man sat Hjemmeværnet ind for at regulere den. Parentes)slut har gjort honnør for kompagnichefen, Premierløjtnant Thomas, som overskuer situationen dels fra vejsiden, dels fra kortbordet i den militærgrønne bil, der udgør det interimistiske hovedkvarter på taxaholdepladsen.

En druksyg teenager bliver hentet af sin far og nogle tyskere med telte under armen hæver et øjenbryn ved synet af den fyldte og kaotiske campingplads. Men ellers ånder alt fred og idyl på taxaholdepladsen. En trafikfrivillig fra Polen glæder sig til Prince, nogle metalhoveder drikker en stille øl her på grænsen til resten af verden og i rabatten står en håndfuld Hjemmeværnssoldater og forebygger trafikkaos. Jeg møder Thomas, som er øverstkommanderende i den her situation. Han er premierløjtnant af rang og også øverstkommanderende til daglig, hvor han er kompagnichef for det lokale Hjemmeværn.

Under Roskilde Festival udgør Hjemmeværnet en politistyrke. Det betyder ikke, at de grønklædte samfundsborgere har lov til at foretage anholdelser. Ikke mere end alle andre har. Men alle i Danmark har faktisk lov at foretage en såkaldt civil anholdelse, hvis der er friske spor eller fersk gerning, fortæller Thomas. Det, man gør, er at fortælle vedkommende hvad klokken er og at vedkommende er anholdt. Derefter skal man så overlade vedkommende til politiet, så det kan gå rigtigt for sig. Thomas har engang anholdt en biltyv, men det er en anden historie; denne uge handler det om trafikken. Den kører godt.

Jeg er fascineret af udstyret: walkie-talkies og et bord med et detaljeret kort over Roskilde. Bordet er fastmonteret i en af kassevognene, og jeg tænker på, hvor fint det ville være at køre rundt med sådan et bord og følge med på kortet. Walkie-talkies er også seje. De er mere stabile end mobiltelefoner, signalet forsvinder ikke bare lige, og de løber ikke så hurtigt tør for strøm. Det viser sig at være en skrøne, at man siger “roger over” og “roger over and out” i walkie-talkies (til gengæld er det ikke en skrøne, at en walkie-talkie på fransk hedder en talkie-walkie). Hjemmeværnet bruger i hvert fald bare de mere mundrette ord “skift” og “slut”.

Trafikken er i meget høj grad under kontrol. Thomas og femogtyve andre arbejder i noget, der minder om døgndrift, for at det skal blive ved med at være sådan. Jeg gør honnør for indsatsen og går tilbage ind på campingpladsen, hvor de skeptiske tyskere nu har fundet et hjørne at slå deres telt op på.

Kommentér

Trackbacks

Leave a Trackback